Ātrvārīšanas katls – tas ir katls, kas ietaupa ēdiena vārīšanas laiku un enerģiju līdz pat 70 % . Cieši aiztaisīts vāks un ātri uzsilstošs katla dibens palīdz vienmērīgi sadalīt karsto gaisu pa visu katlu, tādējādi pārtikas produkti ne tikai ātrāk izvārās, bet arī nezaudē uzturvielas. Ātrvārīšanas katls kļūs par neaizstājamu lielas ģimenes vai c...

Ātrvārīšanas katls – tas ir katls, kas ietaupa ēdiena vārīšanas laiku un enerģiju līdz pat 70 % . Cieši aiztaisīts vāks un ātri uzsilstošs katla dibens palīdz vienmērīgi sadalīt karsto gaisu pa visu katlu, tādējādi pārtikas produkti ne tikai ātrāk izvārās, bet arī nezaudē uzturvielas. Ātrvārīšanas katls kļūs par neaizstājamu lielas ģimenes vai cilvēku, kuri steidzas pagatavot ēdienu, instrumentu. Plašāk par ātrvārīšanas katliem, to atšķirībām un īpašībām varat izlasīt aprakstā lapas apakšā. 

Vairāk

Tvaika katli  Šeit ir 10 preces.

Rādīt 1 - 10 of 10 vienības
Rādīt 1 - 10 of 10 vienības

Viss par ātrvārīšanas katlu jeb kā izvēlēties atbilstošu ātrvārīšanas katlu?  

Šo katlu izgudroja franču fiziķis Denī Papēns vēl 1679. gadā, tad tas nebija tāds, kāds tas ir tagad. No sākuma katls bija hermētiski noslēgts, tāpēc tas bija diezgan bīstams, turklāt, ēdienu vajadzēja gaidīt vairākas stundas, jo vajadzēja nokristies spiedienam katla iekšpusē. Mūsdienās ātrvārīšanas katla vākā ir vārsts (vai vairāki vārsti), ar kuru regulē spiedienu katlā, pēc ēdiena izvārīšanas tvaikus var ātri izlaist. 

 
Ar ko atšķiras ātrvārīšanas katls no parasta katla? 

  • Viena no galvenajām ātrvārīšanas katla priekšrocībām – tā ir ātrāka ēdiena pagatavošana. Kad ūdens sāk vārīties, tad zem ļoti hermētiskā vāka uzkrājušamies tvaikiem nav kur palikt, tāpēc izveidojas pārspiediens. Normālos apstākļos ūdeni var uzsildīt līdz 100 °С. Ātrvārīšanas katlā temperatūra paceļas augstāk par vārīšanās temperatūru un ēdiens tiek pagatavots ātrāk.  

  • Tiek ietaupīts laiks un enerģija (elektrība, gāze), tāpēc ka ēdiens tiek pagatavots pat 3–5 reizes ātrāknekā parastā katlā. Tāpat nav nepieciešams pirms tam atkausēt sasaldētus pārtikas produktus, jo atsildīšana un gatavošana notiek vienlaicīgi (labi, gandrīz tajā pašā laikā). 

  • Ēdiens saglabā vairāk noderīgu vielu, nezaudē dabiskās krāsas un tam raksturīgas augstas garšas īpašības. 

Izvēloties ātrvārīšanas katlu, ir jāpievērš uzmanību vairākiem faktoriem: 

  • materiāls, no kura izgatavots ātrvārīšanas katls; 

  • gredzena, kurš nodrošina hermētiskumu, materiāls un kvalitāte; 

  • ātrvārīšanas katla vāka vārsta konstrukcija un katla atvēršanas, un aizvēršanas mehānisms; 

  • ātrvārīšanas katla modelis; 

  • ātrvārīšanas katla konstrukcija un dizains, tāpat arī papildu piederumi. 

Ātrvārīšanas katli no alumīnija ir izturīgi, ilglaicīgi, lētāki par ātrvārīšanas katliem no nerūsējošā tērauda, taču tiem ir arī šādi tādi trūkumi: ātri zaudē savu preces izskatu; katla iekšējās sieniņas ātri pārklājas ar pelēkiem nosēdumiem. 

Ātrvārīšanas katli no nerūsējošā tērauda maksā dārgāk, taču tiem ir vairāk priekšrocību. Tajos labāk saglabājas gatavojamo produktu uzturvērtība un garšas īpašības, tie neoksidējas. Ātrvārīšanas katliem no nerūsējošā tērauda ir siltuma sadales slānis, kas nodrošina vienmērīgu karsēšanas procesu un neļauj ēdienam piedegt. 

Mēs prezentējam divus populārākos nerūsējošā tērauda ātrvārīšanas katlu modeļus: 

  • Aizspiežams ātrvārīšanas katls.

 

  • Uzskrūvējams ātrvārīšanas katls. 

Ātrvārīšanas katla blīvgredzeni tiek izgatavoti no gumijas un silikona. Blīgredzens no silikona ir ne tikai praktiskāks, bet arī daudz ilgmūžīgāks, tam nav nepatīkama smarža. Ātrvārīšanas katla hermētiskumu nodrošina tieši šis blīvgredzens, tāpēc ir būtiski pievērst uzmanību, no kāda materiāla tas izgatavots. 

Tvaika izlaišanas vārsts – svarīga ātrvārīšanas katla konstrukcijas detaļa. Tā mērķis – spiediena samazināšana ātrvārīšanas katla iekšpusē, kad ēdiena gatavošana iet uz beigām un jūs vēlaties atvērt ātrvārīšanas katlu. Vārsta konstrukcijai ir jābūt tādai, lai tvaiks izietu pa sāniem, nevis uz augšu. Pretējā gadījumā iespējams apdedzināties. Ātrvārīšanas katla atvēršanas un aizvēršanas mehānismam ir arī jābūt ērtam. Ideālā gadījumā ātrvārīšanas katlā jābūt arī aizsardzības funkcijai, kura neļauj atvērt katlu tikmēr, kamēr spiediens tā iekšpusē nesamazinās līdz vajadzīgajam līmenim. 

  • Mehāniskie ātrvārīšanas katli – tie ir vienkārši, uz plīts novietojami katli. Mūsdienu mehāniskajos ātvārīšanas katlos ir ierīkots papildu tvaika padošanas indikators, vāka bloķēšanas-atbloķēšanas sistēma, tāpat arī tvaika regulēšanas vārsts, kas ir svarīgs, gatavojot dažādus ēdienus. 

Svarīgi!!! 

Izmantojot mehānisko ātrvārīšanas katlu, jāvēro šie drošības noteikumi: 

1. Uzmanīgi izturieties izmantojot katlu, ja blakus atrodas bērni. 

2. Nelieciet katlu karstā cepeškrāsnī. 

3. Uzmanīgi paceliet katlu, ja tajā ir daudz karsta šķidruma. 

4. Neizmantojiet katlu citam mērķim nekā tas paredzēts. 

5. Šajā ierīcē tiek izmantots augsts spiediens. Nepareizi lietojot katlu, varat apdedzināties. Pirms lietošanas pārliecinieties, ka katls ir pareizi aizvērts. Izlasiet lietošanas instrukcijas. 

6. Nelejiet katlā vairāk nekā 2/3 no katla tilpuma. Ja gatavosiet ēdienu, kura apjoms vārīšanas laikā palielinās, piemēram, rīsus vai pākšaugus, nelejiet vairāk nekā 1/3 no katla tilpuma. Lasiet ēdiena pagatavošanas instrukciju. 

7. Katlā negatavojiet: ābolu ievārījumu, melleņu ievārījumu, miežu putraimus, auzu pārslas vai citu graudaugu putras, kā arī zirņus vai parastos makaronus, spageti, rabarberus. Šie produkti vārīšanās laikā puto un var aizsprostot drošības vārstus. 

8. Pirms gatavošanas vienmēr pārliecinieties, ka drošības vārsti nav aizsprostoti. 

9. Neatveriet ātrvārīšanas katlu, kamēr katls nav atdzisis vai nav samazinājies spiediens katla iekšpusē. Izlasiet lietošanas instrukciju. 

10. Katla vāku atvērsiet droši, ja novirzīsiet no sevis. 

11. Pārbaudiet, vai katla rokturi ir labi piestiprināti un pareizi iestatīti. 

12. Nevāriet katlā tikai eļļu. 

13. Nekad nemainiet oriģinālās katla daļas. Tas var kaitēt pareizai katla drošības elementu darbībai. Ja kāda no daļām neatbilst instrukcijā sniegtajam aprakstam, aiznesiet katlu uz tehniskās apkopes centru, lai pārbaudītu. Vienmēr izmantojiet tikai oriģinālās rezerves daļas. 

14. Nepieskarieties karstai katla virsmai. Izmantojiet rokturus. 

Līksmu gatavošanu! :)

Salidzini.lv logotips